Állatkert - Egyéb épületek

Norvég ház

„Hogy a sziklahegy egyébként se mutatkozzék kietlennek, kis norvég házat állítunk a déli leejtőre, a nagy fasor tengelyébe. Ezt a házat nem lakásnak, hanem szűkkeretű vadászati múzeumnak rendezzük be. A közönség, ha belép, ott fogja látni a prémeket, a jegesmedve bőröket, az északi népek egyszerű vadászati szerszámait, a csapó és fogóvasakat, agyaros rozmárkoponyákat stb. Aki már látott a fjordok szélén álló pirosra, vagy tiszta fehérre festett, fából simán összerótt ilyen házat, bizonyára szívesen emlékezik vissza rá és arra a példás tisztaságra, amelyben kívül-belül ragyog; meg a szerény virágokra is, mik minden ablakában a cserépből nyílnak. Minden hozzátartozik a karakteréhez.”(Lendl Adolf 1909)

Norvégház

Későbbi átalakítások: 1998 és 1999 között az eredeti, meglévő, de elkorhadt szerkezet alapján aprólékosan újraépítették. Az eredeti zsindelyfedés helyett az eredeti terven szereplő zöld tető került kivitelezésre.


Tejcsarnok

A nagy szikla déli lejtőjén lévő kis Tejcsarnok nagy, fedett tornáccal rendelkezett, ahonnan a vendégek ráláthattak az alatta elhelyezkedő Bölényházra és Szarvasházra. A hetvenes években lebontották, helyette a jelenlegi Vivárium épületet építették fel.

Tejcsarnok

Várrom

Az állatkert csak a várrommal együtt mondható teljesnek. A várrom a vasút mentén mesterséges dombra helyezett műromegyüttes. Bár többször átalakították az építményt az idők során, a leglényegesebb elemek a mai napig megőrizték eredeti formájukat.

Várrom Várrom