Állatkert - Kistestű állatok

Mókusház

Annak ellenére, hogy a pavilonok közül a legkisebb a Mókusház, az egyértelműen szemlélteti a kő, a fa ácsszerkezet és a zsindellyel fedett torony szerkezeti hierarchiáját, amely egyúttal természetesen ad otthont a mókusoknak is. A terv különleges újdonsága a kiugró mókuskerék volt. A szerkezet Kós későbbi munkáihoz, például a Székely Nemzeti Múzeum bejárati kapujához hasonló megoldást mutat.
Későbbi átalakítások: Az eredetileg közvetlen a Majomházzal szemben elhelyezett pavilont később áthelyezték, és a „mókuskerék” eközben eltűnt.

Mókusház

Kisrágcsálók háza

A Majomház terén álló kis, egyszintes épület zsindelyes tetejét valamikor a változatosan megfaragott vagy megfestett nyulak és egyéb kisrágcsálók díszítették. Az oldalsó homlokzatot különleges jellemzője a három bejárat, amelyek mindegyike előtt faragott lépcsőkorlátok és oszlopokkal alátámasztott kiugró fatetők helyezkednek el. A főhomlokzatot hosszú, faoszlopok közé ékelt üvegtáblarendszer uralja. A hátulsó homlokzatot az építész egyfajta „képes” falnak szánta, amelyet a gyermekmesék témáiból készült faliképek díszítenek, és amelyet a természetes kőképződmények, illetve a fazsindely textúrái és felületei vesznek körül. A fő közlekedő útra néző hátsó homlokzat „otthonos” jellegét a fal melletti kis, fából faragott lóca jelenléte növelte.
Későbbi átalakítások: Az épület sok finom részlete, beleértve a festett motívumokat és a zsindelyezett motívumokat és a zsindelyezett burkolatot, mára eltűnt. Számos bővítést hajtottak végre az épület hátsó homlokzati részén, és az épületbelsőt is módosították.

Kisrágcsálók háza