Állatkert-Nagytestű állatok

Krokodilház

„A tópartra tervezünk még egy kisebbszerű épületet. Ez cölöpökön ál a víz fölött; bambusznád oszlopok tartják a széles, könnyű tetejét; körös-körül széles folyosó. Mintha csak Indiából hozták volna ide ezt a házat. Ebben tenyésznek a krokodilok, teknősök, kígyók és sokféle gyík, medencékben, meg terráriumokban, amint az épen kívánatos. Eredetiségével bizonyára nagy vonzereje lesz ennek a háznak, különösen azért is, mert a tónak előtte fekvő kis öblét körül fogjuk keríteni vasráccsal és ebbe a kis udvarba bele fogjuk ereszteni nyáron a krokodilusokat, hogy sütkérezhessenek a parton.” (Lendl Adolf 1909)
Későbbi átalakítások: Az épületet a harmincas években lebontották a tópart átalakításakor.


Majomház

Az épület két végen lévő pavilon tornyai és domináns oromfalai egy olyan lineáris kompozíciót zárnak le, amelyet középen az egyszerű nyeregtető metszőformája tör meg. A kisebb Rágcsáló- és Kenguruházzal együtt a Majomház egy kis teret keretez. E nyitott tér családias, emberi léptéke egy olyan építészet közvetlenségéből fakad, amely barátságos tornácokkal és nyitott erkélyekkel, teraszokkal fordul a tér felé: még a nagy Majomház is házias méretű összetevőkre redukálódott. A gondozó lakása, amelyet keskeny ablakok és kilátótorony tesznek teljessé, és amelyben a vakolat és a kő kifinomult használata valósul meg, ellenpontozza a hátul lévő Nagyragadozók-háza szigorúbb architektúráját. A hátsó homlokzat már lebontott központi részét eredetileg növényi motívumokat és gyümölcsevő majmokat ábrázoló, szecesszió stílusú művészi frízzel díszítették.

Majomház háza

Későbbi átalakítások: Az épületet átalakították és bővítették a harmincas évek elején. Ekkor került kialakításra az épület egyik végén lévő szabadtéri ketrec, valamint az épület közepén lévő félköríves üvegház felépült.


Kenguruház

A Kisrágcsálók házával szemben lévő Kenguruház hasonló fazsindelyfedést kapott. A főbejáratott a keresztirányú oromfal hangsúlyozza. A bejárat két oldalán lévő kis alkóvokba helyezett padokat a kiugró eresz felé. A tető túlnyúlásait a téglalábazat kinyúlásain nyugvó faoszlopok támasztják alá, a közvetlenül az eresz alatt lévő erőteljes ácsszerkezet jelenik meg finom mívű ablakok kíséretében.
Későbbi átalakítások: A zsindelyfedést kicserélték. A külső beépített padok eltűntek, az épület funkciója többször változott meg.


Szarvasház

A Szarvasház megőrizte Kalotaszeg népi építészetének egyszerű elrendezését. Az épület egy kisebb és a egy nagyobb szárnyból áll, amelyet a gondozó folyosója köt össze. A ház homlokzatai olyan összképet mutatnak, amely léptékében és térelosztásában megfelel a hagyományos háznak. A meredek tető, amely legmagasabb pontját az egykori látogatói tér fölött éri el, egyesíti a homlokzatok egymástól eltérő egyéni arculatát az erőteljes, egyszerű tetőformák átfogó hagyományán belül. A terméskő lábazaton nyugvó rönkfa szerkezet az épület sejtszerű formáját húzza alá. A fedett és faoszlopok által alátámasztott meredek tető meghosszabbítása révén létrejövő bejárati tornácok fontos szerepet őriztek meg. A külső megjelenését a faragott oromdeszkák és a festett részekkel ellátott oromfalvégek hangsúlyozzák: a kiugró gerincszelemenek faragott, agancsos szarvasokat mintáznak.
Későbbi átalakítások: A nyolcvanas években újjáépítették a régi faszerkezet felhasználásával. Teherhordó tégla- és acélszerkezettel épült. Az épület belsejét oktatási és kiállítási célokra alakították át 1996-ban. 2001-ben a küldős rönkvéséseket és a tetőcsúcsnál lévő szarvasfejeket rekonstruálták.


Bölény-és bivalyház

Az épület az egyszerű népi építészetet helyezi előtérbe, az egyszerűen összekötött helységek, a gerendaszerkezet és a meredek zsindelyes tető logikája kerül párosításra. Az állatkert pavilonjainak nagy része, e népiesen egyszerű témának a kidolgozásai. A kiindulási pont egy kalotaszegi kisbirtokos és fia tulajdonában lévő középkori megerősített tanya, vagyis egy történelmi krónikában található leírás képzeletbeli rekonstrukciója. Az épület a második világháborúban annyira megsérült, hogy később lebontották.

Bölényház Bölényház

Zsiráf-és zebraház

Kós Károly és Zrumeczky Dezső építészeti határaikat kiterjesztették Erdélyen túlra, belevették Afrikát és a Keletet is. Ennek kiváló példája a Zsiráfpavilon. A homlokzat dekoratív kezelése és a kiugró vízszintes eresz a külső felületek művészi szintű finomítását jelentette.
Későbbi átalakítások: A háborúban szenvedett sérülések következtében később lebontották, majd új épületet emeltek a régi alapjaira.


Nagyragadozók háza

A többi állatkerti pavilon festői jellegével szemben ez nagyon erőteljes, robusztus terv. A fa használata néhány ablakkeretre korlátozódik. Fontos a fehérre vakolt felületek és a nagyrészt vörös téglalábazat, amelynél a kő igen mértékletesen került felhasználásra. Az 1908-as vázlatterv és a végleges terv az új épület részeként tartalmazza a már meglévő Oroszlánházat.
Későbbi átalakítások: Többször át lett alakítva és 1997-ben helyreállították.